Veelgestelde vragen

Hoe onderscheidt VSL#3 zich van andere probiotica?

VSL#3 bevat de hoogst beschikbare concentratie van gunstige bacteriën (450 miljard per zakje) en onderscheidt zich daarmee van ander probiotica, die enkel een paar miljard bacteriën bevatten.

Welke bacteriën zitten in VSL#3?

 • Naast de 450 miljard gevriesdroogde melkzuurbacteriën en bifidobacteriën:
 • Streptococcus thermophilus BT01,
 • Bifidobacteriën (B. breve BB02, B. longum BL03, B. infantis BI04),
 • Lactobacillus acidophilus BA05,
 • Lactobacillus plantarum BP06,
 • Lactobacillus paracasei BP07,
 • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus BD08;
 • Bevat een sachet VSL#3 de volgende hulpstoffen:
 • Maltose
 • Maiszetmeel,
 • Antiklontermiddel: siliciumdioxide.

Heb ik een recept nodig om VSL#3 te verkrijgen?

VSL#3 is geen geneesmiddel en is zonder recept te verkrijgen. VSL#3 is in Nederland verkrijgbaar bij de apotheek en in onze webshop.

Bestellen Verkooppunten

Hoeveel VSL#3 moet ik dagelijks innemen?

De aanbevolen dagelijkse inname van VSL#3 is 1-2 sachet(s) per dag. Wij adviseren om met 1 sachet per dag te starten. Bij gewenst resultaat na 2-3 weken kun je de dosis verlagen naar 1 sachet om de dag. Indien je nog niet tevreden bent met het resultaat na 2-3 weken, adviseren wij je om de dosis op te hogen naar 2 sachets per dag. Wij raden aan contact op te nemen met je arts indien je twijfelt over de hoeveelheid VSL#3 die je per dag in moet nemen.

Ik heb een opgeblazen gevoel. Kan dit door VSL#3 veroorzaakt worden?

De eerste dagen na het gebruik van VSL#3 kun je een opgeblazen gevoel ervaren. Dit is meestal van tijdelijke aard. Mocht je een opgeblazen gevoel ervaren, dan kun je eventueel de dagelijkse inname verlagen.

Is het mogelijk dat ik teveel VSL#3 gebruik?

Tot op heden zijn er geen gevallen bekend van overdosering met VSL#3 of andere probiotische producten. Beschikbare studies met VSL#3 hebben aangetoond dat er geen noemenswaardige ongewenste of toxische reacties hebben plaatsgevonden ten gevolgen van het berguik van VSL#3. Enkel een minderheid van de gebruikers van VSL#3 ervaart tijdens de behandeling een opgeblazen gevoel of flatulentie (winderigheid).

Hoe lang duurt het voordat VSL#3 gaat werken?

Normaal gesproken duurt het ongeveer een week voordat VSL#3 zich in de darm heeft gevestigd. Een studie met VSL#3 heeft bevestigd dat er binnen 20 dagen een maximale kolonisatie (verzameling van bacteriën op een vaste voedingsbodem) van de bacteriën in de darm plaatsvond. Dit hoge kolonisatieniveau blijft vervolgens gedurende de gehele behandeling stabiel. Wanneer de dagelijkse inname onderbroken wordt zullen de bacteriestammen van VSL#3 nog ongeveer 3 weken in de darm overleven.

Hoe lang kan ik VSL#3 blijven gebruiken?

Je kunt VSL#3 iedere dag innemen, zolang je wil.

Kan VSL#3 bijvoorbeeld in de broekzak bewaard worden?

Nee, VSL#3 mag niet boven kamertemperatuur bewaard worden. Een jas of colbertzak is acceptabel - mits niet te warm en het daar niet te lang bewaart wordt. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur (< 24 ˚C) is VSL#3 maximaal nog 7 dagen houdbaar.

Is het beter om VSL#3 in te vriezen?

Nee, VSL#3 kan het best bewaard worden in de koelkast bij een temperatuur van 2-8 ˚C.