Het microbioom, je eigen persoonlijke ecosysteem

Het microbioom is je eigen persoonlijke ecosysteem.

Wist je dat het menselijk lichaam wordt bewoond door biljoenen microben? Deze microscopische organismen zijn onderdeel van het microbioom.

Het Microbioom

Het microbioom bestaat uit een grote groep verschillende bacteriën en andere microorganismen met ieder zijn eigen eigenschappen en functies. Deze organismen creëren een soort ecosysteem in verschillende weefsels zoals de huid, borstklieren, placenta, zaadvocht, baarmoeder, eileiders, longen, speeksel, gal- en maagdarmkanaal.

Microbiële Diversiteit

De verschillende soorten microben, waaronder ook de genen van deze organismen, hebben allemaal een verschillende rol. Het is mogelijk dat sommige microben verloren gaan, wat leidt tot aantasting van de microbiële diversiteit.

Kracht Van Het Microbioom

In de laatste twee decennia is de interesse naar het ontdekken van de kracht van het microbioom wereldwijd toegenomen, wat heeft geleid tot vorderingen in het begrijpen van de rol in het menselijk lichaam. Hoewel ieder zijn microbioom bij geboorte verkrijgt, zijn niet alle microbioom samenstellingen gelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat de samenstelling verschilt van persoon tot persoon en sommige mensen hebben meer bacteriële diversiteit dan anderen. Verandering in die diversiteit kan gelinkt worden aan dieetgewoonten, bepaalde medicatie en andere omgevingsfactoren.