Een gezond lichaam door bacteriën?

VSL#3 bevat 450miljard gevriesdroogde bacteriën. Maar wist je dat je dagelijks en heel spectrum aan bacteriën binnen krijgt door het voedsel dat je eet? Dit zijn zowel goede- als ziekmakende bacteriën. Gelukkig heeft het lichaam een afweersysteem in de vorm van de maag. Het maagzuur zorgt er voor dat voedsel verteerd wordt maar ook dat ziekmakende bacteriën worden uitgeschakeld. Wanneer je dus een kleine hoeveelheid ziekmakende bacteriën binnen krijgt, zal je niet ziek worden. Dit gebeurt pas wanneer je deze in grote getalen binnen krijgt, denk aan een voedselvergiftiging.

Het afweersysteem ondersteunen

Door gevarieerd te eten en op voedselveiligheid te letten verklein je de kans op ziek worden. Zo kunnen bacteriën zich in rap tempo vermenigvuldigen wanneer het voedsel zich in een temperatuur van tussen de 10°C en 40°C bevindt. Bij kamertemperatuur kan één bacterie kan zich in een uur met 7 miljoen vermenigvuldigen[1], daarom moet veel voedsel gekoeld bewaard worden.

Maar zonder bacteriën zouden andere voedingsmiddelen niet eens bestaan. Zo ontstaat yoghurt door fermentatie: er worden bacteriën toegevoegd aan melk welke de suikers in melk omzetten in melkzuren[2]. Van oudsher werd fermentatie al toegepast omdat de houdbaarheid van een product ook veel langer wordt, denk bijvoorbeeld aan zuurkool.

Wat doet VSL#3

Binnen 20 dagen heeft een maximale kolonisatie (verzameling van bacteriën op een vaste voedingsbodem) van de bacteriën in de darm plaatsgevonden. Wanneer de dagelijkse inname wordt onderbroken zullen de aanwezige bacteriestammen van VSL#3 nog ca. 3 weken in de darm overleven. VSL#3 is geen geneesmiddel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bacterien.aspx

[2] http://www.darmgezondheid.nl/darmgezondheid/darmflora/bacterien-in-voedsel/